Svjedočanstvo o zatočeništvu u logoru Bergen-Belsen

  • Ime i prezime

    Ana Dobranović

  • Kategorija

    Istra u Drugom svjetskom ratu, Istrani u koncentracijskim logorima

  • Video isječaka

    3

Ana Dobranović rođena je u Čabrunićima 16. listopada 1922. godine. Roditelji su se bavili poljoprivredom. Pet razreda osnovne škole završila je pohađajući je prvo u Juršićima, a potom u Čabrunićima. Djetinjstvo je provodila pomažući braći i sestrama u radovima na polju, a vremena za igru i zabavu bilo je malo. Kapitulaciju Italije ispratili su veseljem, a redovito su pomagali antifašistički pokret skupljajući hranu za partizane.

Početkom 1945. godine u selo su ušli Njemci te ju odvode pod optužbom da je skupljala goveda za partizane, prvo u pulski zatvor, a onda u Coroneo u Trstu. Trebala je biti deportirana u Auschwitz, ali približavanje fronte je to spriječilo pa je prebačena u Bergen-Belsen. U logoru je boravila kratko vrijeme, uglavnom kopajući jame za mrtve logoraše jer su saveznici bombardiranjem uništili krematorij.

Hrana u logoru je bila strašno loša. Nakon što su ih oslobodili Amerikanci seli se u mali gradić Osenwald gdje dobiva liječnički tretman. Morala je paziti da se ne prejede jer je postojala opasnost od smrti. Vlakom se vratila kući. Dvije godine poslije rata se udala i dobila dvoje djece.