Sudjelovanje u partizanskom pokretu i pokušaju bijega iz Istre nakon Rata

  • Ime i prezime

    Anton Baćac

  • Kategorija

    Istra u Drugom svjetskom ratu

  • Video isječaka

    1

Anton Baćac rođen je 1927. godine u selu Kukurini. Otac Anton i majka Tonina bavili su se poljoprivredom, te im je za vrijeme talijanske okupacije Istre prezime glasilo „Bacchiaz“. Prva četri razreda osnovne škole završio je na talijanskom jeziku.

Partizanskom pokretu pridružuje se s 17 godina, 1944. godine. Tih posljednih godinu dana rata prevozio je ranjene partizane, ali i fašiste, do partizanske bolnice koja se nalazila na Šušljevici.

Nakon Drugog svjetskog rata, pokušava pobjeći iz Istre, no bezuspješno. U veljači 1949. iz Pazina vlakom odlazi do Kuzine, no biva uhvaćen. Nakon što je osam dana proveo van granice, po njega dolazi policija, te biva zatvoren u pazinskom zatvoru tri mjeseca. Nakon Pazina odlazi u Pulu gdje mu se sudilo za bijeg. Nakon što je osuđen, iz Pule odlazi u Lupoglav na tri mjeseca.

Nakon što je izašao iz zatvora odlazi služiti dvogodišnji vojni rok. Vojni rok je služio u Batajnici, jedan od najvećih vojnih aerodroma u ondašnjoj Jugoslaviji, od 1952. do 1954. Na aerodromu je bio zadužen za avijaciju, te je dobio i čin dezertara. Nakon što je odslužio vojni rok vraća se u Pulu, te se počinje baviti poljoprivredom.