Franjo Frančula o preživljenim strahotama Drugog svjetskog rata

  • Ime i prezime

    Franjo Frančula

  • Kategorija

    Istra u Drugom svjetskom ratu

  • Video isječaka

    1

Franjo Frančula rođen je 29. studenog 1938. u Sutivancu gdje je odrastao i završio osnovnu školu. Za vrijeme talijanske okupacije Istre njegovo ime i prezime glasilo je Francisco Franciullo. Otac, Šime Frančula, bio je u talijanskoj vojsci sve do kapitulacije Italije 1943. Niže razrede talijanske osnovne škole završio je u Sutivancu, a kasnije je dobio dodatne kvalifikacije te tako stekao osmogodišnje osnovnoškolsko obrazovanje. Nadalje, svoje obrazovanje nastavlja u trogodišnjem programu Tehničke škole Pula.

Njegovo djetinjstvo u Sutivancu bilo je praćeno strahotama koje donosi Drugi svjetski rat, te je kao dijete svjediočio pokoljima i spaljivanju Sutivanca, kao i obližnjih Babića. Najveći pokolj kojem je svjediočio bio je onaj iz listopada 1943., za vrijeme Rommelove ofenzive, kada su brojni stanovnici sela Sutivanac odvedeni u koncentracijske logore. No, svjedočio je i organziranom partizanskom pokretu, kako s muške strane u Narodnooslobodilačkom ratu, tako i sa ženske strane u Antifašističkom frontu žena. Po završetku rata, u svibnju 1945., sudjelovao je velikoj ceremoniji koja se održala u pulskoj Šijanskoj šumi.

U godinama nakon Drugog svjetskog rata dobrovoljnim radom sudjelovao je u obnovi sela Sutivanac. Vojsku je služio u Srbiji, u Titovim Užicama (danas Užice) i Surudulici. Nakon vojske zapošljava u građevinskoj firmi.
Kroz udrugu Savez boraca danas čuva sjećanje na borbu poginulih branioca sela Sutivanac.