Stjepan Šaina – Te proklete barake…nisi sme niš…

  • Ime i prezime

    Stjepan Šaina

  • Kategorija

    Istra u Drugom svjetskom ratu, Istrani u koncentracijskim logorima

  • Video isječaka

    2

Stjepan Šaina rođen je u Pulićima 26. prosinca 1924. godine u zemljoradničkoj obitelji. Završio je pet razreda talijanske škole. Probleme s fašistima imao je još u osnovnoj školi jer ga je profesor izmlatio zbog neplaćanja članarine u Balilli. Služenje u talijanskoj vojsci je izbjegao bijegom u partizane. U kolovozu 1943. godine njegova jedinica je prešla Učku i otišla u Gorski Kotar. Sukobljavali su se sa njemačkim i ustaškim snagama.

Tijekom jednog sukoba s Nijemcima Stjepan je zarobljen te je zajedno s ostalim zarobljenicima sproveden u tršćanski zatvor Corroneo. Iz Trsta je deportiran u Dachau gdje stiže krajem listopada 1943. godine. Ošišan je i dezinficiran, a dobio je i crvenu oznaku za političkog zatvorenika. Uskoro je upućen u logor Alach gdje je radio na proširenju logora. Kasnije je prebačen u logor Eisenaht gdje je po 12 sati radio u tvornici avionskih motora. Mjesec dana prije kraja rata prebačen je u jedan mali logor blizu Berlina, a kako se približavala opasnost od Rusa povukli su se u Buchenwald pred nadolazećom frontom. No, kako je bio kraj rata trebali su se i dalje povlačiti.

Ukrcani su u željezničke vagone kao živi štiti od napada savezničkih aviona. Vojni transport došao je do Praga, a od pet tisuća logoraša preživjelo je njih 920. Oslobađaju ih Rusi i raspoređuju ih na transporte za domovinu. Kući se vratio zajedno s Antonom Macanom iz Savičente. Dočekala ga je majka koja je svo vrijeme mislila da je ostao mrtav još u Karlobagu. Otac mu je umro u logoru, majka omah nakon dolaska, ali ipak Stjepan Šaina se okrenuo životu, uskoro se oženio i ostao živjeti u obiteljskoj kući.

Iskustvo u Alachu

Te proklete barake...nisi sme niš...san dela na proširenju logora...kopali smo temelje, šljunak, peljali kariole, malter, pomogli zidati... SS-ovci su nas čuvali, su bili na čelu ili u komandama...Ko si slučajno išau sanduk gdje su ostali, kakovu lupu od kumpira da ćeš zet a ćeš skuhati...ko te ćepa te isprebija, ti je da umjesto odmora i spavanja si moa cilu noć klečati na prtima od nog, kako propet... Po cjelu noć, za kaznu ča iša lupke brati po kantama od smeća.