Lino Jadreško o zatočeništvu u logorima i prisilnom radu

  • Ime i prezime

    Lino Jadreško

  • Kategorija

    Istra u Drugom svjetskom ratu, Istrani u koncentracijskim logorima

  • Video isječaka

    1

Lino Jadreško rođen je 19. travnja 1924. godine u Jadreškima. Završio je pet razreda osnovne škole i dva razreda gimnazije. Poslije školovanja zaposlio se u pulskom brodogradilištu. Nakon kapitulacije Italije zajedno s braćom pristupio je partizanima te u borbi biva ranjen. Krajem listopada 1943. godine uhitili su ga Nijemci s još nekolicinom mladića iz Jadreški.

Prvo je odveden u pulski, a zatim u tršćanski zatvor, a naposljetku je deportiran u logor Dachau. U logoru je ošišan i dezinficiran te je dobio oznaku crvenog trokuta čime je označen kao politički zatvorenik. Svaki dan radio je u tvornici, a za doručak je dobivao čašu čaja i komad crnog kruha. Uskoro potom je prebačen u logor Alach gdje je posljednji put susreo oca, a ujedno je tamo proveo najgore trenutke zarobljeništva zbog svakodnevnog pješačenja do posla i okrutnog batinanja. Prošao je i logore Kemten, Buchenwald i Jenu gdje je i dočekao kraj rata. Nakon oslobođenja logora, kući se vratio putujući preko Češke i Mađarske. Nakon rata vratio se starom poslu u brodogradilištu, zasnovao je obitelj i živio u Jadreškima do svoje smrti.

Posljednji susret s ocem u logoru

...kad san se naša z mojin ocon u Alachu je reka: „'sin moj ti..sinko moj..ćemo nekako izdržati..pazi na hranu, nemoj da ti ki da ča pojisti, samo uno ča ti daju oni poji, nemoj ča drugo! Jer tote ima ljudi ki bi te otrovali“.