“Cigarete smo dali stražaron, ali ne daj bože da je SS to vidi”

  • Ime i prezime

    Milan Černjul

  • Kategorija

    Istrani u koncentracijskim logorima

  • Video isječaka

    1

Milan Černjul rođen je u Nedešćini 4. travnja 1924. godine u mnogobrojnoj istarskoj obitelji. Živjeli su od poljoprivrede i stočarstva. Milan je završio pet razreda talijanske osnovne škole. Poslije kapitulacije Italije 1943. godine i dolaskom njemačkih vojnih snaga intenziviraju se vojni sukobi. U jednoj od partizanskih akcija nastradala su dva njemačka vojnika što je dovelo do Milanovog uhićenja krajem 1943. godine. Prvo je bio zatvoren na pulskom Kaštelu 17 dana, a onda je prebačen u tršćanski zatvor Coroneo.

U siječnju 1944. godine iz Trsta je deportiran u logor Dachau gdje je crvenim trokutom na logoraškoj odjeći označen kao politički zatvorenik. U ožujku iste godine prebačen je u Natzweiler gdje je radio u podzemnim tunelima, a u listopadu u logor Alach te u jedno selo u okolici Strasbourga gdje je izvodio radove na javnim površinama. Uvjeti su bili loši, prožeti teškim radom i kaznama. Hrana je bila slaba, ali u Strasbourgu im je pomagalo lokalno stanovništvo. Pred sam kraj rata prebačen je natrag u Alach što mu je bilo najteže razdoblje jer se znalo dogoditi da po tri dana ne dobiju hranu i vodu. Nakon što su Amerikanci oslobodili logor Milan je prebačen u Ljubljanu, a potom u Pazin. U Nedešćini su ga dočekali roditelji, a uskoro poslije rata osnovao je obitelj i živio u svom rodnom kraju.

Pomoć lokalnog stanovništva

Jedna žena na biciklu je pasala, mi smo batudu po cesti delali: dvi feti kruha, marmelade, margarina i to lijepo zamotano i dvi škatule cigareti nam je hitila. Cigarete smo dali stražaron, ali ne daj bože da je SS to vidi. Oni su nas kontrolilrali z brekom, a nas su čuvali vermacht. I njih je bilo sve foze, je bi jedan, stalno bi nam puštija krompir, ma ne da ti da u ruku. Taj vrajži SS je vidija da nam je una žena to bacala. Mi smo sendviče pojeli brzo, a SS je napa stražari. Oni su kako reagirali i taj stražar je hiti jedan tir prema toj ženi. To je bila žena od oficira Njemačkog. Nisu svi Nijemci bili loši.