Savezničko bombardiranje, vojna uprava i demonstracije u Puli

  • Ime i prezime

    Marija Špigić

  • Kategorija

    Istra u Drugom svjetskom ratu

  • Video isječaka

    7

Marija Špigić rođena je 28. 12. 1927. godine u Valturi. Njezina obitelj se seli u pulsko predgrađe, na Komunal, u blizini Šijanske šume. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata gubi brata koji je nestao kao pripadnik partizanskih postrojbi.

Svjedočila je savezničkom bombardiranju Pule, promatrajući avione kako ispuštaju smrtonosni teret nad gradom. Opisuje i susrete s njemačkim vojnicima koji su bili stacionirani u blizini. Sjeća se i anglo-američke vojne uprave i podjele grad na Zonu „A“ i Zonu „B“. Tada je kao omladinka prisustvovala mnogim demonstracijama, dočekivala međusavezničku komisiju na Forumu, svađala se s pripadnicima savezničke policije i bila uhićivana od njih.

Prilikom pokušaja sprječavanja odvoženja strojeva iz gradskog mlina svjedoči pogibiji trojice pulskih radnika, a i sama zadobiva lakše ozlijede. Kao i mnogi mladi ljudi iz njezine generacije odlazi na radnu akciju, na izgradnju pruge Šamac –Sarajevo.

Danas, u svojoj 90. godini još uvijek živi na Komunalu gdje uživa u posjetama unuka i praunuka te u društvu svoje dvije koze.

Transkript

PDF dokument

Galerija

Marija s unukom Omarom