Marija Nemarnik od Čiriteža do Auschwitza i Mauthausena

  • Ime i prezime

    Marija Nemarnik

  • Kategorija

    Istra u Drugom svjetskom ratu, Istrani u koncentracijskim logorima

  • Video isječaka

    1

Marija Nemarnik, rođena Pavletić, logorašica je iz Auschwitza, kao i svjedokinja Drugog svjetskog rata, te paljenja sela na buzeštini. Rođena je u Čiritežu, gdje je odrasla. U logor je odvedena, kako je ona smatrala, jer je pomagala braći partizanima noseći im hranu, te je bila izdana od strane lokalnog seoskog špijuna, također iz Čiriteža.

U razdoblju od 1941. do 1943. godine svjedočila je paljenju sela na BBuzeštini, ponajviše rodnog Čiriteža, kao i bombardiranje Roča.

Nakon što je odvedena iz Čiriteža u Pazin, 18. lipnja 1944., dijelila je sudibinu ostalih istarskih logoraša te je vlakom transportirana u Trst, zatvor Coroneo, a nakon njega u Auschwitz, također vlakom. U Auschwitzu je svjdočila nehumanim uvjetima, nehumanom higijenom i smrću ostalih logoraša. Nakon Auschwitza odlazi u koncentracijski logor Mauthausen, a pri oslobođenju i dolasku Saveznika, ponajviše Amerikanaca, u svibnju 1945. odlazi natrag u svoje selo Čiritež, gdje je živjela do smrti.

Svjedočanstvo o Mariji Nemarnik donose njezin sin Zdravko (rođen 20. prosinca 1950.) sa suprugom i unukom Rozanom (rođena 18. travnja 1977.).

 

Marija Pavletić Nemarnik (3) Marija Pavletić Nemarnik (5) Marija Pavletić Nemarnik (4) Marija Pavletić Nemarnik (1) Marija Pavletić Nemarnik (2) Marija Pavletić Nemarnik (6)