Pokret otpora u Puli i poslijeratna obnova grada

  • Ime i prezime

    Evelina Pantelić-Smoković

  • Kategorija

    Istra u Drugom svjetskom ratu, Poratna obnova Istre

  • Video isječaka

    4

Evelina Pantelić – Smoković rođena je 9. 7. 1930. godine u Nici, dok su joj roditelji bili na radu u Francuskoj. Pohađala je Osnovnu talijansku školu u Puli, te je srednjoškolsko obrazovanje nastavila u Rijeci, također u talijanskoj školi.

Otac Franc Smoković bio je pripadnik Komunističke partije i pripadnik pokreta otpora u gradu Puli za vrijeme njemačke okupacije. Isticao se i u poslijeratnom razdoblju u borbi za priključenje grada Pule Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji. Evelina opisuje njegove napore da što više talijanskog stanovništva ostane u gradu pod novom vlašću.

Po završetku savezničke uprave bio je zaslužan, zajedno s dvoje kolega za kupnju brodogradilišta Uljanik, koji je do tada bio privatna talijanska firma. Evelina ga je tom prilikom pratila u Trst i doslovce mu pomogla nositi torbu s novcima za kupnju Uljanika. Kao omladinka je bila prisutna na mnogim akcijama te se sjeća pogibije troje pulskih radnika ispred mlina na cesti za Vodnjan. Pamti i eksploziju na Vargarolli te odlazak mnogih njoj dragih ljudi iz Pule.

U Puli je zasnovala obitelj, dočekala mirovinu te i dalje živi na Kaštanjeru.

Transkript

PDF dokument