Zatočeništvo u logoru Bergen-Belsen i prijateljstvo s Anne Frank

  • Ime i prezime

    Anica Kovačič

  • Kategorija

    Istrani u koncentracijskim logorima

  • Video isječaka

    1

Anica Kovačič rođena je 28. 03. 1923. u Velikom polju kraj Sežane. Kao mlada djevojka, poput mnogih u njezinom susjedstvu, u Drugom svjetskom ratu pomaže pokretu otpora. Pokazuje iznimnu hrabrost spašavajući brata iz fašističkog zatvora. Potom brat odlazi u partizane, a ona, nakon izdaje završava u logoru Bergen-Belsen. U njemu prolazi kroz pakao nacističkih koncentracijskih logora, okružena mnoštvom nesretnika koji su izmučeni glađu i bolesti poluživi tumarali logorom, čekajući oslobođenje.

Među zatvorenicama bila je i jedna Židovka s kojom se sprijateljila. Provodili su uzničke dane zajedno. Anica se sjeća da je Anne Frank bila na izmaku snaga i da je počela gubiti nadu. Tješila ju je i hrabrila da izdrži još malo jer se bližio kraj rata, no djevojka je uskoro umrla, a Anica nije bila svjesna da će Anin dnevnik, objavljen nakon rata kao „Dnevnik Ane Frank“, postati jedna od najčitanijih knjiga o holokaustu, a ona simbolom generacije mladih ljudi prekinuta djetinjstva.

Anica Kovačič je preživjela Bergen-Belsen, vratila se u normalan život,oženila se i zaposlila. Kada je dnevnik objavljen bila je ponosna jer je Ana ostavila neki trag. Danas, u staračkom domu u Tolminu provodi svoje umirovljeničke dane kao jedna od najstarijih logorašica koja je poznavala Anne Frank.

Transkript

PDF dokument