Svjedočanstvo o spaljivanju Male Gajane i odlasku u Auschwitz

  • Ime i prezime

    Marija Kutić-Demarin

  • Kategorija

    Istra u Drugom svjetskom ratu, Istrani u koncentracijskim logorima

  • Video isječaka

    1

Marija Kutić rođena je 1. rujna 1921. godine u Maloj Gajani. Tijekom djetinjstva pomagala je roditeljima u kućanskim poslovima i čuvanju ovaca. Završila je tri razreda talijanske osnovne škole. Kapitulaciju Italije dočekala je slaveći, a uskoro je počela sudjelovati u pokretu otpora krpajući hlače, prikupljajući hranu i prenoseći poštu.

Dolaskom njemačke vlasti i vojske prilike su se pogoršale. Mala Gajana je spaljena, petnaest stanovnika je odmah strijeljano dok je deset muškaraca i žena izdvojeno za odlazak u logor. Odvedeni su u pulski zatvor gdje su ih polugole tukli, a potom su prebačeni u tršćansi zatvor Coroneo odakle su deportirani u koncentracijski logor Auschwitz.

Početkom ožujka 1944. stigla je u Auschwitz i skoro je završila u plinskoj komori, ali ju je rođakinja povukla iz reda logoraša koji su išli prema sigurnoj smrti. Istetoviran joj je broj 75739. Uvjeti u logoru bili su užasni, doručak se sastojao od kave, a dan od teških radova. Snalazila se za hranom kradući iz vojnog magazina riskirajući pritom vlastiti život. Krajem siječnja 1945. godine izdvojena je za marš smrti, ali je uspjela preživjeti te se vratila kući. Međutim, strašne posljedice boravka u logoru osjećala je godinama nakon završetka rata.