Čovječanstvo je kroz iskustvo totalitarnih poredaka došlo do ruba samouništenja. Dogodila se negacija društva i čovjeka, a ljudski je rod dokazao da je sposoban za ono najgore. Je li to bilo dovoljno upozorenje?

Zašto nam je bolje i humanije društvo, tj. društvo humanosti još uvijek potpuno nepoznato iskustvo? Što se u međuvremenu dogodilo sa dubinskim društvenim uzrocima totalitarnih poredaka? Jesu li uočeni i prepoznati? Radi li se uopće i koliko na njihovu uklanjanju? Jesmo li sposobni i pripremljeni za humaniju budućnost?

Predavač

dr. sc. Renato Matić

Datum

28. rujan 2017.

Mjesto

Dom antifašista Pula (Emova 1), Pula

Moderator

dr. sc. Milan Radošević
O predavaču

dr. sc. Renato Matić

Rođen u Vinkovcima 11.3.1963. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1988. diplomirao, 1994. magistrirao i 2001. doktorirao sociologiju. Područja znanstveno istraživačkog i nastavničkog djelovanja: uz opću sociologiju, sociologija kriminala i društvene devijantnosti, problemi nasilja i korupcije, te društveni uzroci predrasuda i diskriminacije s naglaskom na devijantne pojave i probleme hrvatskog društva u razdoblju tranzicije.

Od 1989. do 1994. zaposlen u MUP-u Republike Hrvatske. Od 1994 do 2007. nastavnik na Fakultetu kriminalističkih znanosti (kasnije Visokoj policijskoj školi) u Zagrebu. Na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu zaposlen je od 2007. godine. Jedan je od osnivača i predavač na Šoa akademiji koju je pokrenula Židovska općina Zagreb. Sudionik Domovinskog rata i nositelj Spomenice.

Galerija

Predavanje Renata Matića Predavanje Renata Matića Renato Matić Predavanje Renata Matića, pozivnica