„Jednog januarskog ili februarskog dana 1945. primijetila sam uz žičanu ogradu suhu, iscrpljenu, mladu djevojku koja je tužno plakala. Rekla je da je Židovka i da se zove Ana Frank. Od toga dana redovito smo se susretale. Tako sam pod neobičnim okolnostima upoznala Anu Frank...“

Anica Kovačič, kao mlada djevojka i suradnica NOP-a biva uhićena od njemačke vojske u selu Prestranek, nedaleko Postojne, 1944. godine. Zatvorena je u Gorici, a potom deportirana u koncentracijski logor Bergen – Belsen u kojemu je bila svjedok stravičnih nacističkih zločina.

Predavači

Igor Jovanović, prof., Igor Šaponja, prof.

Datum

22. veljače 2017.

Mjesto

Narodni dom, Buzet

Moderator

dr. sc. Milan Radošević
O predavačima

Igor Jovanović, prof., Igor Šaponja, prof.

Igor Jovanović, rođen u Puli 1974. godine. Profesor hrvatskog jezika i književnosti i povijesti, zaposlen u OŠ Veli Vrh Pula.

Igor Šaponja, rođen je u Puli 1974. godine. Profesor hrvatskog jezika i književnosti i povijesti, zaposlen u Ekonomskoj školi Pula te Strukovnoj školi Pula.

Od 2006. godine prikupljaju video i audio svjedočanstva ljudi iz Istre koji su preživjeli strahote nacističkih i fašističkih logora u Drugome svjetskome ratu i neposrednom poraću. Odgovori koji proizlaze iz intervjua daju opću sliku života istarskog čovjeka prve polovice dvadesetog stoljeća. Zabilježeni su običaji, svakodnevni život u Istri, odnosi u obitelji, ali i subjektivna slika totalitarnih režima i strahota rata. Iz snimljenih su intervjua, autori projekta došli do saznanja o posebnom tipu „istarskog logoraša“.

Autori su knjige „Bili smo samo brojevi. Istrani u koncentracijskim logorima u Drugome svjetskom ratu“, objavljene 2016. u izdanju UABA grada Pule. Autori su više stručnih i znanstvenih članaka, koautori izložbe „Sloboda narodu! Liberta’ al popolo!“ Povijesnog i pomorskog muzeja Istre (2015.), koautori fotografske izložbe “Palež u sjećanjima”, 2017., koautori dokumetarnog filma “Pula, svibanj 1945.: osvojena i oslobođena”, redatelja i naratora Igora Gala i dr.