Etiopsko Carstvo (Abesinija) bilo je među rijetkim samostalnim afričkim državama u razdoblju između dva svjetska rata. Tijekom 1930-ih postalo je metom kolonijalnih ekspanzionističkih ciljeva fašističke Kraljevine Italije koja ju je, koristeći superiornije naoružanje, u krvavome ratu 1935. i 1936. godine porazila i okupirala.

Danas poprilično zaboravljeni ‒ rat i okupacija koja je uslijedila, bili su označeni masovnim ubojstvima i ratnim zločinima širokih razmjera. Kao i u ostatku Italije, fašistički je režim i u Istri iskoristio ovaj rat kako bi javnosti ponudio propagandni spektakl, što je naišlo na veliki otpor istarskih antifašista, čiji su sinovi bili izloženi pogibelji na dalekom ratištu.

Predavač

David Orlović, prof.

Datum

2. ožujka 2018.

Mjesto

Doma antifašista, Pula

Moderator

dr. sc. Milan Radošević
O predavaču

David Orlović, prof.

David Orlović, povjesničar i glazbenik, rođen je 1987. godine u Puli. Studirao je povijest na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Trenutno radi kao nastavnik povijesti u Osnovnoj školi dr. Mate Demarina Medulin i Osnovnoj školi Monte Zaro Pula.

Redovito objavljuje priloge u domaćim časopisima, uglavnom o temama iz međuratne prošlosti Istre, te sudjeluje na znanstvenim skupovima, a koautor je knjiga Dani u Wagni i Turizam medulinske rivijere. Sudjeluje u projektu interpretacije srednjovjekovne glazbe u sastavu Trobadorz.