Svjedočanstvo Petra Košare o uhićenju i deportaciji u Dachau

  • Ime i prezime

    Petar Košara

  • Kategorija

    Istrani u koncentracijskim logorima

  • Video isječaka

    1

Petar Košara rođen je 1923. u selu Balići kraj Žminja. Završio je četiri razreda talijanske škole U odrasloj se dobi zaposlio u rudniku Raša gdje ga je početkom rujna 1943. godine zatekla kapitulacija Italije. Početkom listopada iste godine došle su njemačke snage koje su usred sela Balići strijeljale mnoge seljake, čak i one koji su služili u austrijskoj vojsci i koji su na njemačkom pokušali objasniti da su oni samo obični seljaci.

Dok se vraćao kući s posla Petar je teško ranjen kad je zadnji član kolone njemačkih motociklista izvadio pištolj i pucao u njega. Izgubio je mnogo krvi te je pao je u nesvijest, ali su ga našle neke žene te je Petar uspio doći u bolnicu. Metak mu je prošao kroz pluća, rana mu je bila inficirana, a njemačke su ga vlasti nakon dvadeset dana poslale u zatvor sumnjajući da je pripadnik partizanskih postrojbi. Iz pulskog zatvora upućen je u tršćanski Coroneo, a nakon toga preko Ljubljane, Salzburga dolazi do Munchena iz kojeg pješice usred noći dolazi u Dachau.

U logoru su ih preuzele SS trupe i oduzele im svu imovinu. Prošao je tuširanje, šišanje, a dobio je logorašku uniformu s identifikacijskim brojem 66097 sašivenim na uniformi. Tijekom boravka u logoru svaki dan išao je u Freiman popravljati željezničke lokomotive uz budnu pratnju SS. Smrtnost u logoru je bila velika, mnogi su umirali od tifusa ili su jednostavno nestajali poslani na eliminaciju. U spavaonicama je bilo grozno, spavali su na daskama. Higijena je bila loša i mnogi su umirali. Kasnije su njihova tijela prenošena u krematorij. U svibnju 1945. godine Amerikanci su oslobodili logor. Budući da je bio kuhar morao je kao i pekari još neko vrijeme ostati u logoru. Nedugo zatim vratio se vlakom preko Ljubljane u Pulu. Dočekali su ga roditelji sa sestrama, a niti mjesec dana kasnije odlazi na odsluženje vojnog roka.